ביקורת: מחוננת / קריסטין קאשור

יולי 11, 2014

מחוננת - קריסטין קאשור - הספרייה הפנטסטית

ביקורתה של רעות פלג על "מחוננת", הספר הראשון בסדרת "שבע הממלכות", מאת סופרת הנוער קריסטין קאשור

"מחוננת", מאת קריסטין קאשור הוא ספר שבו סוף סוף הדילמה העיקרית של הגיבורה אינה מה היא תלבש או את מי מבין המחזרים שלה היא תבחר, אלא דילמה מהותית של בחירה בין טוב לרע, ומאבק לעצמאות. קטסה, גיבורת הספר, היא "מחוננת". אחת מקומץ אנשים בעלי כישרונות מיוחדים, החיים לצד אנשים רגילים. אנשים "מחוננים" התברכו (או קוללו) בכישרון מסוים. יש כאלה בעלי כישרונות כמו לטפס על עצים, או לעצור את הנשימה לזמן ארוך, ויש כאלה בעלי כישרונות יותר חזקים, כמו כישרון לחימה או קריאת מחשבות. לקטסה יש כישרון להרוג. או לפחות, כך היא חושבת בתחילת הספר. ככל שמתקדמת העלילה, קטסה מבינה יותר טוב את הכישרון שלה, ואת עצמה. בהתחלה, היא חושבת שהיא מפלצת, מפני שהיא הורגת ופוצעת אנשים בפקודת דודהּ, המלך. אך בשלב מסוים היא מחליטה לא לתת לו לשלוט עליה עוד, ומפסיקה להקשיב לפקודותיו. בהמשך, היא מבינה שהיא היחידה שיכולה להחליט על המעשים שלה, ולוקחת את גורלה בידיה.

"מחוננת" הוא הראשון מבין שלושה ספרים (עד כה) המתרחשים בעולם "שבע הממלכות". כל אחת משבע הממלכות נשלטת בידי מלך משלה, אשר רובם מסוכסכים זה עם זה ומתנהגים באכזריות כלפי נתיניהם. לכן, קטסה הקימה את "המועצה" – ארגון חשאי הפועל נגד מעשי אי צדק מצד מלכים אלה. בהתחלה היא ראתה את עצמה ככוח נסתר, מתגנבת לבדה וחותרת תחת סמכותם השרירותית והנצלנית של המלכים. אבל בהדרגה המועצה התרחבה, וכללה בתוכה עוד אצילים ופשוטי עם, המנסים ביחד להגן על אנשים מעריצות המלכים ומשימושם לרעה בכישרונות המחוננים. קטסה היא לוחמת צדק חברתית, ויכולה להוות מודל חיקוי מעולה. היא לא רק מדברת על חתרנות, היא מתכננת אותה וגם מוציאה אותה לפועל.

כמו בכל ספר פנטסיה טוב, יש פה גם סיפור אהבה. זוהי עוד אחת מהנקודות החזקות בספר. כשקטסה מתאהבת, היא לא מוותרת על האישיות שלה, הרצונות והשאיפות שלה, אלא הם משתלבים זה בזה. היא לא הופכת לכנועה, היא לא מוותרת על החיים שלה ומתמסרת לבחור ולאהבה שלהם. היא רוצה לשמור על העצמאות שלה, על היכולת שלה לנדוד ממקום למקום, וזה חשוב לה לא פחות מאשר אהובהּ.

ביחד הם יוצאים למסע שישנה את חייהם ואת העולם שהם מכירים. הם רוצים לגלות מה עומד מאחורי רוע נוראי, המראה שלמילים יש אכן כוח להרוג. הרע בספר הוא באמת מפחיד, ומבטא מה קורה כאשר יש ניצול לרעה של כישרון מיוחד. האיום האמיתי אינו אדם אחד העושה מעשים רעים, אלא אדם שבכוחו לגרום לאנשים רבים לעשות מעשים כאלו. קטסה ניצבת מול האפשרות שפחדיה העמוקים ביותר יתממשו. היא מפחדת לגלות שהיא אכן המפלצת שהיא חוששת שהיא עלולה להיות. כזאת המנצלת את כישרונה לעשות מה שאחרים רוצים, ולא מה שהיא מאמינה שהוא נכון.

עיקר הספר הוא על מאבק בין טוב לרע, ובראש ובראשונה, על מאבק פנימי. קטסה מסוגלת לעשות מעשים רעים מאוד, והיא עשתה זאת בפקודת המלך. אך היא נאבקת למצוא בתוכה את הכוח להתנגד לו, ולהחליט לבדה מה היא מוכנה ורוצה לעשות. המאבק אינו רק בין מחוננים "רעים" בעלי כוחות, לבין מחוננים "טובים". אלא מאבקים פנימיים של אנשים עם הרבה כוח, אשר צריכים להחליט כיצד להשתמש בו.

לסיכום, "מחוננת" הוא ספר הפנטסיה האולטימטיבי לנערות ונשים, נערים וגברים. הוא מראה שגיבורות יכולות להיות מוצלחות לא פחות, ואף יותר, מגיבורי פנטסיה. והוא יכול לגרום לכל אחת ואחד לא לפחד מלגלות את הכישרונות שלו, ולחשוב כיצד הוא בוחר לממש אותם.

 

מחוננת (Graceling)

סדרת שבע הממלכות (Graceling Realm Series)

מאת: קריסטין קאשור

תרגום מאנגלית: אינגה מיכאלי

הוצאת כנרת (2011)

413 עמודים

תמונה של ספרן הלילה

ספרן הלילה

ספרן הלילה הוא חובב, חוקר ואספן של ספרות פנטסיה, פולקלור ומיתולוגיה. במהלך היום הוא עובד כעורך ספרות, מתרגם ומרצה. הוא גם משתדל שלא להתייחס לעצמו בגוף שלישי. אבל בלילה הוא עמל על תפעול הספרייה הפנטסטית.

אולי תאהבו גם

שגרירות השדים: הולכים לעזאזל - איור הכריכה
ספרי פנטזיה

שגרירות השדים: הולכים לעזאזל

יהודית קגן, מחברת חרשתא, חוזרת עם ספר פנטזיה חדש, לילדים ולנוער, הפעם יהודית קגן היא סופרת פנטזיה ישראלית עולה המתמחה

הלבוי: האיש העקום - תמונה של הלבוי מחזיק אקדח גדול
סרטי פנטזיה חדשים

הלבוי: האיש העקום (2024)

הלבוי שב למסך הגדול בדיוק בזמן להאלווין ומבטיח להיות מפחיד מתמיד לאחר שני סרטים מצליחים בבימויו של של גיירמו דל